ΕΛΜΕ Μαγνησίας - Δελτίο τύπου 03-06-2020

3/6/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας συναντήθηκε με το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου. Συζητήθηκαν τα επίμαχα ζητήματα που αφορούν το άνοιγμα των σχολείων από τις 18 Μαΐου (για Α, Β Λυκείου και Γυμνάσια), το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία και την τροπολογία για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος. Υπήρξε ο έντονος προβληματισμός, ως προς το παιδαγωγικό όφελος και τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη, για την απόφαση της Κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία και η διαπίστωση ότι το «μπαλάκι» ευθύνης για τη συμμετοχή των παιδιών στα μαθήματα «πετάχτηκε» στους γονείς. Επισημάνθηκε η θέση του κλάδου (απόφαση ΟΛΜΕ) ότι απορρίπτεται το περιεχόμενο του Νομοσχέδιου για την παιδεία ως απαράδεκτο και αναχρονιστικό, απαιτείται η απόσυρση του και καταγγέλλεται η πολιτική επιλογή της κατάθεσης του, εν μέσω πανδημίας ως αντιδημοκρατική. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι γονείς επισημαίνοντας ότι και οι ίδιοι (ανακοίνωση της Ένωσης) ζητούν ποιοτικά δημόσια σχολεία γνώσης, δημιουργίας, κριτικής σκέψης, ένα υγιές σύστημα παιδείας.

Εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση στη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος με την οποία διαστρεβλώνεται η παιδαγωγική και μορφωτική διαδικασία, απειλείται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δασκάλων – μαθητών, η προστασία της ιδιωτικότητας των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Απαιτείται η συνεχής επικοινωνία και συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας (σύλλογοι διδασκόντων, γονείς, μαθητές) για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και δυναμικά τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη μόρφωση όλων των παιδιών.

2. Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι πανελλαδικές εξετάσεις γίνονται φέτος σε ένα νέο καθεστώς, με τους όρους και τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Έγινε παράσταση στο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 29/5: α. για τα μέτρα που αφορούν τα μέτρα προστασίας μαθητών – εκπαιδευτών, β. επισημάνθηκε η πάγια θέση της ΕΛΜΕ για την ανανέωση των εξεταστικών και βαθμολογικών επιτροπών για τους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους. Όλοι οι συνάδελφοι είναι ικανοί και πρέπει να αποκτούν την εμπειρία από τη διεξαγωγή των εξετάσεων.