Η Α.Σ.Ε. χαιρετίζει τη συμμετοχή στην τελευταία Γ.Σ. και στο διευρυμένο Δ.Σ. που ακολούθησε λόγω έλλειψης απαρτίας, αρκετών (μετά από πολύ καιρό) συναδέλφων, που αψηφώντας τις δυσκολίες της περιόδου, μετάφεραν την εικόνα από τα σχολεία τους και συνέβαλαν στη συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο και τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την καραντίνα έδωσε στη διαβούλευση ένα απόλυτα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που από τη μία υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, ορθώνοντας ανυπέρβλητα ταξικά εμπόδια στη μόρφωσή τους και από την άλλη δίνει συντριπτικό χτύπημα στα αντίστοιχα εργασιακά των εκπαιδευτικών.

Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών όλο το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε σε επουσιώδεις αναδιπλώσεις για να ρίξει στάχτη στα μάτια.Όλοι όμως γνωρίζουν πως οι όποιες «υπαναχωρήσεις της» δεν είναι τίποτα άλλο από ελιγμούς και στην επόμενη στροφή ότι πήρε πίσω θα επανέλθει δριμύτερο.

Στην ίδια αντιεκπαιδευτική ρότα και με την ίδια στόχευση άδραξε την ευκαιρία για να επιβάλει τις κάμερες στην τάξη χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τα μαθήματα που θα χάσουν όσοι μαθητές απουσιάσουν από το σχολείο.

Καμιά κουβέντα όμως δεν κάνουν για τις δικές τους ευθύνες. Για τις αμέτρητες ώρες που χάνονται κάθε χρόνο εξ αιτίας της αδιοριστίας ή των καθυστερημένων, ακόμα και μέχρι την άνοιξη, προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Σφυρίζουν κλέφτικα όταν είναι να απαντήσουν για το τι έκαναν για να καλύψουν τις ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή (Η/Υ, internetκλπ)εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών των λαϊκών στρωμάτων και εκπαιδευτικών, προκειμένου ισότιμα να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Προσπαθούν με διάφορα κόλπα να εγκλωβίσουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στη θαμνώδη βλάστηση της πολιτικής τους, προκειμένου να μη γίνει ορατή η μεγάλη εικόνα του δάσους των στοχεύσεων και των συνεπειών της.

Επιδιώξεις που δεν αποτελούν νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της κυβέρνησης όπως προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν ή ιδεοληψίες της Ν.Δ. για να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες όταν στα χρόνια της δικιάς τους διακυβέρνησης τις ίδιες πολιτικές εφάρμοζαν, με τις ίδιες στοχεύσεις. Και αυτές οι πολιτικές είναι,εδώ καιπάνω από δυο δεκαετίες,πολιτικές της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ που με διάφορες παραλλαγές εφαρμόζονται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πάνω στις ίδιες ράγες των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. έσυραν και σέρνουν το τρένο!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Όλο το προηγούμενο διάστημα και μέσα συνθήκες καραντίνας η φωνή της Α.Σ.Ε. και των ταξικών δυνάμεωνδε σίγησε. Ακούστηκε καθαρά και δυνατά. Τόσο για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, όσο και στα γενικότερα που αφορούσαν τα θέματα υγείας, εργασίας κλπ. Μπήκαμε μπροστά και στις περισσότερες φορές σπάσαμε τη συνδικαλιστική καραντίνα και απραξία της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις με περιοδείες στα σχολεία, ενημερώσαμε τους εκπαιδευτικούς για το πολυνομοσχέδιο και για τις κάμερες στην τάξη, μπήκαμε μπροστά στις περιπτώσεις που έγιναν έστω και δειλά βήματα εφαρμογής.

Μιλήσαμε με ξεκάθαρο λόγο. Αναδείξαμε τις ευθύνες της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών καθώς και τις στοχεύσεις του πολυνομοσχεδίου που δεν είναι άλλες από τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Καταγγείλαμε πως η μετατροπή του μαθήματος σε realityshow αποσκοπεί, πέραν των άλλων, στο να συνηθίσουν στην παρακολούθηση οι σημερινοί μαθητές, οι αυριανοί εργαζόμενοι.

Ζητήσαμε έγκαιρα και εγγράφως, από τις 20 Μαΐου, στο Δ.Σ. να καλέσει τους συλλόγους διδασκόντων να πάρουν απόφαση (στη βάση της απεργίας-αποχής της ΑΔΕΔΥ) μη χρήσης των καμερών για τη ζωντανή μετάδοση προτείνοντας συγκεκριμένο κείμενο για το πρακτικό του συλλόγου. Όμως με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Ο.Μ. το Δ.Σ. δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό ενώ το κείμενο παραπέμφθηκε στη Γ.Σ. των προέδρων στις 6 Ιουνίου. (!!!)

Με το ίδιο έγγραφο ζητήσαμε να ανταποκριθεί η ΕΛΜΕ στο κάλεσμα σωματείων για συλλαλητήριοστις 5 Ιούνη κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και τη δημιουργία εργοστασίου SRF. Όμως στη διευρυμένη συνεδρίαση αλλά και μετά από αυτή αρχίζει να διαφαίνεται πως σιγά-σιγά σχηματοποιείται μια ιδιότυπη ομπρέλα προστασίας από παρατάξεις του Δ.Σ. τόσο στην καρκινογόνο καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ όσο και στη δημιουργία του εργοστασίου SRF. Μνημείο αντισυνδικαλιστικής και αντιδεοντολογικής πρακτικής αποτελούν οι ταμπέλες που προσπάθησαν να βάλλουν στα σωματεία που καλούν στην κινητοποίηση, δείχνοντας ξεκάθαρα πως ο ταξικός προσανατολισμός τους είναι ουσιαστικά αυτό που τους ενοχλεί. Παρόμοια ομπρέλα προστασίας στα επενδυτικά συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων έδωσαν και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Ν.Τ. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ της ΑΔΕΔΥ, χρησιμοποιώντας άθλια επιχειρήματα, τηρώντας στάση εχθρική απέναντι στους εκπαιδευτικούς που έχουν δηλώσει τη σαφή τους τοποθέτηση ενάντια στο θέμα της καρκινογόνας καύσης των σκουπιδιών.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Όλο αυτό το διάστημα ο κυβερνητικός συνδικαλισμός (παλιός και νέος) διευκόλυνε με όλα τα μέσα την κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία. Συναντήθηκε με τον καιροσκοπισμό και αντί να διεκδικήσει να ανοίξουν τα σχολεία με όρους ασφάλειας για να αναδειχθούν παράλληλα τα χρόνια σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, την καθαριότητα, στον εξοπλισμό και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, ζητούσε από την κυβέρνηση να μην ανοίξουν τα σχολεία δίνοντας επιχειρήματα στα συστημικά μέσα ενημέρωσης για αήθεις επιθέσεις στον κλάδο και συγχωροχάρτι σε όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις για την χρόνιαυποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης .

Αυτή την περίοδο περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη από ένα συνδικαλιστικό κίνημα χειραφετημένο από τις κυβερνητικές πολιτικές, ικανό να οργανώνει την απάντησή του σε κοινή πορεία με το γονεϊκό και μαθητικό κίνημα ενισχύοντας τους δεσμούς του με την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Έχει ανάγκη από τη μαζικοποίηση και τη συσπείρωση στο σωματείο και τον ταξικό του προσανατολισμό.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΙΟΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

στις 7:30μμ. στην παραλία του Βόλου

Βόλος, 2 Ιούνη 2020