Το διήγημα που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό «Λόγω Τέχνης»
Η Αντιγόνη Σδρόλια, καθηγήτρια στο Μουσικό Λύκειο Βόλου, είναι η μεγάλη νικήτρια του 3ου διαγωνισμού διηγήματος «ΛόγωΤέχνης». Το διήγημά της «Το γράμμα Ξ» απέσπασε το πρώτο βραβείο και αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καλέντη στη συλλογή με τα 40 καλύτερα διηγήματα του διαγωνισμού. Η Αντιγόνη Σδρόλια μας μίλησε για τη διάκρισή της αυτή που δεν είναι η πρώτη.
Συνέντευξη: ΔΑΝΑΗ ΠΙΚΟΥΛΑ
Ποιο είναι «Το γράμμα Ξ» και για ποιο λόγο επιλέξατε να στείλετε το συγκεκριμένο διήγημα;
Το «γράμμα Ξ» είναι ένας χείμαρρος λέξεων που αρχίζουν από Ξ («Ξύνουμε ξύσμα πορτοκαλιού» είναι η πρώτη φράση του διηγήματος) οι οποίες πυροδοτούν συγκεκριμένες αντιδράσεις απόγνωσης στην ηρωίδα, την Ξένια, και τελικά ανατρέπουν τη ζωή της. Η ιστορία που πραγματεύεται το διήγημα προϋπήρχε ως σύλληψη, αλλά τροποποιήθηκε, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του διαγωνισμού.
Τι σημαίνει για εσάς η συγκεκριμένη βράβευση ιδιαίτερα μάλιστα με το πρώτο βραβείο;
Η εντυπωσιακή τελετή βράβευσης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα, τα ονόματα της κριτικής επιτροπής (Κώστας Μουρσελάς, Γιάννης Ξανθούλης, Ελένη Γκίκα, Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Φαρσάρης), η επικείμενη έκδοση της συλλογής με τα 40 καλύτερα διηγήματα από τις Εκδόσεις Καλέντη και φυσικά η εξαιρετική ανάγνωση του διηγήματος από τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Τζούμα μου πρόσφεραν ανείπωτη χαρά, ενθουσιασμό και ενθάρρυνση για τη συνέχεια.
Τι είναι για εσάς συγγραφή, ποια θέματα σας απασχολούν, από ποιες πηγές εμπνέεστε;
Η κύρια πηγή της συγγραφής είναι η έμπνευση. Είναι κάτι που έρχεται ξαφνικά κι ανέλπιστα έμπνευση όχι μόνο για να γράψω κάτι, αλλά για να κάνω κάτι ξεχωριστό και μοναδικό. Να σκαρώσω μια ευφάνταστη έκπληξη, να συντάξω μια εμπνευσμένη αφιέρωση, να γράψω μια ιστορία σαν να μου τη λέει στο αυτί κάποιος άλλος. Η Μούσα των αρχαίων; Το υποσυνείδητο; Ή μήπως οι εικόνες της καθημερινότητας που συσσωρεύονται και ασφυκτιούν κι αναζητούν τρόπο να μετουσιωθούν σε κάτι άλλο; Θεωρώ ότι η έμπνευση, από όπου κι αν πνέει, ξεκινάει ως αόριστο συναίσθημα, ως γενική σύλληψη, ως ξαφνική φαεινή ιδέα, αλλά χρειάζεται επειγόντως τη λογική να την υποτάξει και να της δώσει σχήμα.
Οι μαθητές σας γνωρίζουν για τη διάκρισή σας; Ποιο μήνυμα θα θέλατε να τους απευθύνετε μέσα από τη συνέντευξη σας αυτή, σε σχέση και με τα δικά τους όνειρα;
Οι μαθητές μου δε γνώριζαν την έως τώρα ενασχόλησή μου με τη δημιουργική γραφή. Ίσως κάποιοι διαισθάνθηκαν την ιδιαίτερη προτίμησή μου προς τη λογοτεχνία σε σχέση με τα υπόλοιπα διδασκόμενα φιλολογικά μαθήματα. Μετά τη δημοσιοποίηση της διάκρισης από τα Μ.Μ.Ε αρκετοί μαθητές με πλησίασαν για να με συγχαρούν, ενώ κάποιοι άλλοι -με λογοτεχνικές ευαισθησίες- ζήτησαν τη γνώμη μου για τις δικές τους απόπειρες γραφής.
Ποια τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;
Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο συγγραφικό σχέδιο. Συμμετέχω σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (το διήγημά μου «Ανορθόγραφα συνθήματα στους τοίχους» εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη στο πλαίσιο του Β’ λογοτεχνικού διαγωνισμού Αντώνης Σαμαράκης, ενώ το διήγημά μου «Ο Φιστικιάν και η σημαία» εκδόθηκε από τη Σύγχρονη Εποχή στο πλαίσιο διαγωνισμού παιδικού διηγήματος με θέμα τη μετανάστευση). Φυσικά, θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ με τη μεγαλύτερη φόρμα, αλλά προς το παρόν θεωρώ ότι είναι μεγαλεπήβολο σχέδιο.
* Η Αντιγόνη Σδρόλια γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Της αρέσουν τα ταξίδια, κατά προτίμηση τα μακρινά. Ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα ο χρόνος να μην είναι ποτέ αρκετός. Σήμερα ζει στο Βόλο κι εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ο διαγωνισμός
Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός διηγήματος «Λόγω Τέχνης» διοργανώθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Artspot». Οι 1469 συμμετοχές έγκυρων διηγημάτων στο διαγωνισμό δηλώνει ότι ακόμη και στις δύσκολες μέρες που διανύουμε πολλοί άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στη δημιουργική γραφή. Το θέμα του διαγωνισμού διηγήματος ήταν ελεύθερο, αρκεί να περιελάμβανε τις 11 ακόλουθες λέξεις: Θάλασσα, χελιδόνι, τριαντάφυλλο, χώμα, ρολόι, ησυχία, σελίδα, αέρας, γάλα. Η έκταση του κειμένου δεν έπρεπε να ξεπερνά τις 1.000 λέξεις. Ανάμεσα στα διηγήματα που διακρίθηκαν και θα δημοσιευθούν είναι και το «Ένας παρ’ ολίγον έρωτας» (39) του Αντιδημάρχου του Δήμου Βόλου Απόστολου Παντσά.
Πηγή: e-thessalia.gr